Keksz a karácsonyi hangulatért: Kókusz-diós
A reggelek, amikor Emőkével sétálunk, nagyon sokat jelentenek. Nem csak azért mert vallom, hogy a mozgás az élet és a kínai zsinórmértékhez tartom magam, hogy addig leszek egészséges, amíg a lépésszámlálóm 10.000 lépés körül tendál naponta, hanem azért is, mert szeretem a késő őszt a maga nyálkás összetapadt leveleivel, a reggeli köddel és a kipirosodott orrommal együtt.
Egyre nagyobb érték a napfény, ami olyan szép érett sárgára mázolja a szemben lévő épület falait, ahogy egyre vacogósabban bugyolálom be magam, lassan felcsendülnek az agyamban a sohasem énekelt karácsonyi dalok. Tudtam, de nem éreztem igényt arra, hogy énekeljem.
Most, hogy gyerekem van, kevesebb szarkazmussal várom a karácsonyt. Neki még minden dal új és élvezettel hallgatja, először fog karácsonyfát látni, nekem ez megható. Főleg, mert tavaly pont karácsony reggelén ültem a konyhában, kezemben a pozitív terhességi teszttel, lefagyva. Nem csak a lábujjam, az agyam is mozdulatlan volt. Bubut a karácsonyi angyal hozta az életünkbe, beszennyezné a kép, ahogy vergődik azért, hogy kapja meg karácsonyra a Barbie luxusvillát. De soha ne mondd, hogy soha.
Ő még nem fog matricákat ragasztgatni a játékok mellé, hogy tudjuk, melyiket kéri.
A madaras hiper "segítséget" nyújt az igények feltérképezésére azzal, hogy matrica oldalt mellékelt a játékos újságukba és arra bíztatja a gyerekeket, hogy a matricával jelöljék be pontosan melyik tételre vágynak.Csalódás és meglepetés kizárva.
Hogyan érhetnénk el a tökéletes fogyasztóvá nevelést, ha nem kezdjük már óvodáskorban, hogy követelj és fogalmazd meg pontosan az igényeidet?
Még néhány év előnyünk van, addig ilyen dolgokkal el lehet terelni a figyelmét, hogy család, készülődés, fadíszítés stb.
Valami okból kifolyólag mostanában kekszet sütök, újra és újra. Nem mindig sikerül jól, néha fogat próbáló feladat de kávéba mártogatva jó. Szeretném veletek azt a receptet megosztani, ami a néhány kevésbé sikerült próbálkozásból tanulva a legjobb lett.
Ez a keksz puha, könnyen és hamar összeállítható, olcsó, viszonylag nagy adag jön ki belőle.
Tudjátok, megfogadtam valamit: nem fogok 50-60 forintért tojást venni.
Nekem ez volt az "eddig és ne tovább" élményem mostanában. Nagy sajnálatomra addig nem fogok tojást tenni akármilyen ételbe, amíg...
1. mamámtól, rokonoktól nem kapok
2. az a tojás a saját udvaromról nem származik
Ezért mostanában a keresőszavak közé bekerült a "tojás nélkül". Ezt a sütit nem teszi kevésbé ízletessé ez a hiányosság, amiről kiderült, hogy csak az agyamban lévő korlát, ahogy a héten készült rakott krumpli sem hiányolta a főtt tojást.
A téli időszak jellegezetes hozzávalója a dió. Bizony minden nap eszem is, hol a reggeli zabpehelybe dobok, vagy csak magában néhány szemet jártamban-keltemben.
A kekszem egy olyan kókuszos keksz, aminek kókuszDIÓs ízét tovább mélyíti a dió, nagyon jó együtt a kettő, szívből ajánlom a próbát.
Hozzávalók egy kb 30 db-os adaghoz:
125 g margarin felolvasztva
fél tk szódabikarbóna
fél tk sütőpor
csipet só
80 g aprószemű zabpehely
245 g liszt (vegyesen raktam sima fehér lisztet, teljes kiőrlésűvel)
2 evk méz
2 evk cukor
4 evk kókuszreszelék
vaníliás cukor vagy aroma ízlés szerint
5 evk tej
A hempergető:
3 evk kókusz
kb 10 dkg dió
2 tk cukor
Elkészítés:
A sütőporos, szódabikarbónás lisztet sózzuk meg. Adjuk hozzá a zabot, a kókuszt, a cukrot a mézet, a vaníliát. Ha nincs otthon méz, semmi baj, adjunk még hozzá plusz 2 evk cukrot helyettesítésképpen. A margarint teljesen folyékonyra olvasszuk fel. Adjuk a liszthez. Keverjük át.
Morzsalékos lesz, öntsük bele a tejet a masszába.
Pár perc alatt szépen gyúrható, kissé ragacsos tésztát kapunk. Ha golyókat formálunk belőle mehetnek így a sütőbe, de én hengert formáltam belőle és egy zacskóba tekerve a hűtőbe tettem fél órára.
Amibe meghempergetjük az adja a ropogós karakterét és a pörkölt dió aromáját.
Egy robotgépbe tettem a 3 hozzávalót, néhányszor átpörgette. Direkt akartam a pici dió darabok között néhány kapitális példányt, amire rá lehet harapni.
Egy kis tányérba tettem a keveréket.
A lehűlt hengert kivettem a hűtőből és éles késsel a lehető legvékonyabb szeleteket vágtam belőle. Ha vékonyakat vágsz, ropogós keksz lesz a végeredmény, ha vastagot, akkor szaftos, belül puhát kapsz. Minden szeletet meghempergettem a diós kókuszban mielőtt a sütőpapíros tepsibe tettem.
Légkeveréses programon sütöttem 12 percig, 160 fokon.
Egyre nagyobb érték a napfény, ami olyan szép érett sárgára mázolja a szemben lévő épület falait, ahogy egyre vacogósabban bugyolálom be magam, lassan felcsendülnek az agyamban a sohasem énekelt karácsonyi dalok. Tudtam, de nem éreztem igényt arra, hogy énekeljem.
Most, hogy gyerekem van, kevesebb szarkazmussal várom a karácsonyt. Neki még minden dal új és élvezettel hallgatja, először fog karácsonyfát látni, nekem ez megható. Főleg, mert tavaly pont karácsony reggelén ültem a konyhában, kezemben a pozitív terhességi teszttel, lefagyva. Nem csak a lábujjam, az agyam is mozdulatlan volt. Bubut a karácsonyi angyal hozta az életünkbe, beszennyezné a kép, ahogy vergődik azért, hogy kapja meg karácsonyra a Barbie luxusvillát. De soha ne mondd, hogy soha.
Ő még nem fog matricákat ragasztgatni a játékok mellé, hogy tudjuk, melyiket kéri.
A madaras hiper "segítséget" nyújt az igények feltérképezésére azzal, hogy matrica oldalt mellékelt a játékos újságukba és arra bíztatja a gyerekeket, hogy a matricával jelöljék be pontosan melyik tételre vágynak.Csalódás és meglepetés kizárva.
Hogyan érhetnénk el a tökéletes fogyasztóvá nevelést, ha nem kezdjük már óvodáskorban, hogy követelj és fogalmazd meg pontosan az igényeidet?

Valami okból kifolyólag mostanában kekszet sütök, újra és újra. Nem mindig sikerül jól, néha fogat próbáló feladat de kávéba mártogatva jó. Szeretném veletek azt a receptet megosztani, ami a néhány kevésbé sikerült próbálkozásból tanulva a legjobb lett.
Ez a keksz puha, könnyen és hamar összeállítható, olcsó, viszonylag nagy adag jön ki belőle.
Tudjátok, megfogadtam valamit: nem fogok 50-60 forintért tojást venni.
Nekem ez volt az "eddig és ne tovább" élményem mostanában. Nagy sajnálatomra addig nem fogok tojást tenni akármilyen ételbe, amíg...
1. mamámtól, rokonoktól nem kapok
2. az a tojás a saját udvaromról nem származik
Ezért mostanában a keresőszavak közé bekerült a "tojás nélkül". Ezt a sütit nem teszi kevésbé ízletessé ez a hiányosság, amiről kiderült, hogy csak az agyamban lévő korlát, ahogy a héten készült rakott krumpli sem hiányolta a főtt tojást.
A téli időszak jellegezetes hozzávalója a dió. Bizony minden nap eszem is, hol a reggeli zabpehelybe dobok, vagy csak magában néhány szemet jártamban-keltemben.
A kekszem egy olyan kókuszos keksz, aminek kókuszDIÓs ízét tovább mélyíti a dió, nagyon jó együtt a kettő, szívből ajánlom a próbát.
Hozzávalók egy kb 30 db-os adaghoz:
125 g margarin felolvasztva
fél tk szódabikarbóna
fél tk sütőpor
csipet só
80 g aprószemű zabpehely
245 g liszt (vegyesen raktam sima fehér lisztet, teljes kiőrlésűvel)
2 evk méz
2 evk cukor
4 evk kókuszreszelék
vaníliás cukor vagy aroma ízlés szerint
5 evk tej
A hempergető:
3 evk kókusz
kb 10 dkg dió
2 tk cukor
Elkészítés:
A sütőporos, szódabikarbónás lisztet sózzuk meg. Adjuk hozzá a zabot, a kókuszt, a cukrot a mézet, a vaníliát. Ha nincs otthon méz, semmi baj, adjunk még hozzá plusz 2 evk cukrot helyettesítésképpen. A margarint teljesen folyékonyra olvasszuk fel. Adjuk a liszthez. Keverjük át.
Morzsalékos lesz, öntsük bele a tejet a masszába.
Pár perc alatt szépen gyúrható, kissé ragacsos tésztát kapunk. Ha golyókat formálunk belőle mehetnek így a sütőbe, de én hengert formáltam belőle és egy zacskóba tekerve a hűtőbe tettem fél órára.
Amibe meghempergetjük az adja a ropogós karakterét és a pörkölt dió aromáját.
Egy robotgépbe tettem a 3 hozzávalót, néhányszor átpörgette. Direkt akartam a pici dió darabok között néhány kapitális példányt, amire rá lehet harapni.
Egy kis tányérba tettem a keveréket.
A lehűlt hengert kivettem a hűtőből és éles késsel a lehető legvékonyabb szeleteket vágtam belőle. Ha vékonyakat vágsz, ropogós keksz lesz a végeredmény, ha vastagot, akkor szaftos, belül puhát kapsz. Minden szeletet meghempergettem a diós kókuszban mielőtt a sütőpapíros tepsibe tettem.
Légkeveréses programon sütöttem 12 percig, 160 fokon.