Kakaós csiga - gyorsan, élesztő nélkül


Sziasztok!
Újult erővel felvértezve, betegség után eltökélve állok itt. Az elmúlt hét elég gáz volt, elkaptunk a bölcsödéből egy vándor vírust, ami a gyermeket szombaton ütötte le a kis lábáról, jómagam követtem hétfőn a példáját. Amikor lebetegszem, mindig szembesülnöm kell, mekkora hipohonder vagyok, a fejemben én voltam a koronavírus első magyar betege, aki lábon hordta ki a kórságot (ne kérdezd a logikus magyarázatot, hogy hogyan szállt ide a betegség éppen rám) és nagyon elfáradtam a küzdelemben, de győzedelmeskedtem.
Kakaós csigát akartunk mindketten a kiscsajjal, P. csak jókor volt, jó helyen.
Gyorsan megvan, 10 perc összeállítás, kevés pihentetés a hűtőben és 20 perc a sütőben. Egész jó nem?
Nem tudom mi volt velem, de a héten nem ment túl jól a főzés sem, a sütés pedig kész katasztrófa turizmus. Keletlen kenyértészta, elsózott, vagy épp ízetlen fogások szegélyezték az utam, így hét végére elbátortalanodtam, így csak fél adagot készítettem belőle. Ez amolyan kis nasi, uzsonnára kellemesen elfogyasztható vagy reggelire, 2 alkalomra adagolva.

Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 g cukor
kevés vaníliás cukor
50 g zsíradék
1 tojássárga
fél csomag sütőpor

1,5 dl tej (nem biztos a egész kell, csak ha száraz a tészta)

Töltelék:
3 evk cukor
2 evk kakaópor
5 dkg olvasztott zsíradék
+ 1,5 dl tej öntözgetni

Elkészítés:
A lisztbe tegyünk sütőport, sózzuk, adjuk hozzá a cukrokat. Langyosítsuk meg a tejet és olvasszuk fel a zsíradékot. Üssük bele a tojássárgát.
Keverjük át, morzsoljuk el a lisztben a zsíradékot. A tejből először csak egy decit tegyünk bele és próbáljuk összeállítani a tésztát, gyúrjuk meg. Ha nem akar összeállni, adjuk hozzá a maradék tejet. Viszonylag könnyen kezelhető, tömörebb masszát kapunk, ha megvan takarjuk le a tálat légmentesen és tegyük a hűtőbe kb. 10 percre. No para, ha ezt a lépést kihagyod is kinyújtható, de hidegebb tésztával szebben lehet dolgozni.
A pihenőkor olvasszunk zsiradékot és keverjük össze a kakaót és a cukrot.
Hűlés után lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát (téglalap alakú amőba a nyerő) és kenjük át a zsíradékkal. Szórjuk meg a kakaós cukorral. A téglalap rövidebb oldaláról indulva tekerjük fel a csigánkat.
Egy tálat kenjünk ki, nehogy leragadjon. (ekkora adaghoz az ideás 22x22 es sütőtálat használtam) A csigákat olyan vastagra vágtam, mint a hüvelykujjam, kb 1.5 cm és egymás mellé tettem, kb 1 cm rést hagyva a növekedésükhöz.
A csigából csomó cukor kipereg, ezt  is rászórtam a tetejére. Így lettek a csigák alul szaftosak, felül ropogósak. Melegítünk tejet és a végén közé öntjük a csigáknak a felét.
Melegítsük elő mindeközben a sütőt 180 fokra.
A sütés felénél még egyszer átlocsoljuk a maradék tejjel és még 10 percre visszatesszük, azután kész!
Utána kivesszük és langyosra hűtjük, úgy fogyasztható, de hidegen is finom.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

Mire jó a kávézacc? Hajpakolás!

BBQ csirke sütőben sütve

Családi ház (hobbit-luk) Walesben