Egyszerű sós kréker magokkal

 Sziasztok! 

Kezdhetném a siránkozást, hogy tudjátok minden annyira megdrágult... nem kell ragozni. Szerencsére még mindig ott van nekünk az a lehetőség hogy otthon készítsük el a dolgokat, úgy relatíve olcsóbb mint E betűket vásárolni, több anyag is van benne ÉS te válogatod össze, hogy miből készüljön.

Ezt a sós rágcsát akkor készítem, ha tudom hogy lesznek gyerekek nálunk és utánpótlás kell nekik játék közben, hogy ne menjen le a vércukruk, vagy ha összeszedjük a kislányomat ovi után és azzal kezdi, hogy éhes vagyok és tudom, hogy nem keveredünk haza egyből. Tudjátok, biciklizés, játszótér így a hosszú délutánokon. 

Vagy ha nem nekik, melléteszel néhány olajbogyót, paradicsomot és sajtot és kész a csodajó vendégváró tál. Rámondhatjátok, hogy még egészségeset is esztek, mert nagy részben vagy egészben kihagyható belőle a liszt. 

Hozzávalók:

220 g vagy 1,5 csésze szárazanyag (lehet teljesen liszt, te döntesz) Számomra ez így néz ki: 40 g kókuszreszelék, 50 g liszt, 5g chiamag, 5 g lenmag, 120 g egész hengerelt zabpehely. De került már bele árpaliszt, tört mandula stb. 

125g zsíradék (lehet vaj, margarin, kókuszolaj, sertészsír amit választassz)

50 g reszelt sajt

1 tk só

3-4 evk tejföl

Elkészítés: 

Látható, hogy nem olyan összetett recept. Kimérjük a szárazanyagot és sózzuk, majd belekockázzuk a zsíradékot, amely kint volt melegedni szobahőmérsékleten. Reszeljük bele a sajtot. A tejfölnél nem kell belezúdítani az egészet, meg kell nézni az adott keverék mennyit tud felvenni. Ha vannak benne még száraz részek és morzsalékos, nem tud összeállni, akkor adagoljunk hozzá, lehet nem kell annyi, amit beírtam.     

Múltkor elkövettem azt a hibát, hogy egyszerre adagoltam bele és ragadós lett. Amihez lisztet kellett adni...nos, az szárítja a tésztát. Nem is lett olyan finom. Nem lehetett olyan szépre megsütni. 

  Amikor labdává lehet dolgozni, akkor próbáljuk kinyújtani egy vékonyan lisztezett lapon. minél vékonyabb annál jobb. De óvatosan, mert azt fel is kell ám szedni onnan!

Másik megoldás, hogy 2 sütőpapír között nyújtjuk ki és derelyevágóval felvágjuk és így egybe rakjuk a tepsibe. itt viszont nem biztos, hogy ropogósra tud sülni csak ha igazán vékony. Akkor utána széttörhető lesz.

Lekenhetjük tojással, vízzel és szórhatunk rá még extra sajtot vagy magokat, sót. 

180 fokon sütöm 15-18 percig. Ha szép aranybarna alul-felül, akkor van kész. 

     

 

 


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája