Bőrös malac comb pikánsan, fűszeresen


Sziasztok!
Elég volt hivatalosan is elismerni, hogy nincs kedvem írni, másnap valahogy besugárzott a pozitív hangulat és az érzelmi hullámvasút ellenére is velem maradt.
Hiába vagy elkenődve, azért egy fűszeresen illatozó, keleti országokat idéző malacsült egy gőzölgő tál "beton" főzelék felett fel tud deríteni.
Betonnak hívják a sárgaborsó főzeléket mások, mert a menza bekarcolta a kis lelkükbe ezt a sárga masszát. Nekem sohasem volt vele bajom, most is jól illett a tompa íze a fűszeres harsányságot kiegészítve.
A beton/sárgaborsó, tele van folsavval, E vitaminnal. Mint minden hüvelyes, tartalmaz B vitamint, sok sok ásványi anyagot. Szóval ha terhes vagy, ha nem, jó szívvel fogyaszthatsz néha napján egy kis "betont", a fél kilós csomag egy divatos avokádó árában már beszerezhető, mégis 6 felnőtt ember lakik jól belőle, nem csak egy reggelire elég.
Sajnos a paleoval nem összeegyeztethető, de nem akarok vaskalapos lenni, túl sok jó tulajdonsága van, hogy kiiktassam a hüvelyeseket az életemből. Meg szeretem is, jó szívvel fogyasztom.    
Teljesen rákaptam egy kínai celeb youtuber videóira, olyan szépen vágott, szemet és lelket gyönyörködtető kis filmek, hogy terápiaként használható. Emellett hasznosak is, mert azóta tudom, hogy hogyan csinálnak édeskrumpliból cukrot, hogy tujafa levéllel füstölik a húsokat, hogy hogyan dolgozzák fel a gyapotot a növény elvetésétől egészen a paplan ágyra tételéig, na meg a receptek, a csodálatos és színes kínai konyha.
Onnan tanultam, hogy minden ételbe rakható szinte gyömbér és fokhagyma és hogy azok a szép sült húsok nem maguktól sülnek olyan szép barnára.



Li Ziqi - és az egész francia konyhaművészet- stratégiáját követve először a húson kérget képzünk, ami nem engedi kiszáradni a sütés alatt.

Bőrös malac comb pikánsan, fűszeresen

Hozzávalók:
1 bőrös malac comb egészben (az enyém 900g lehetett nagyjából)
1 evk kacsazsír
3 gerezd fokhagyma felszeletelve
1 hüvelykujjnyi gyömbér tisztítva, szeletelve
só ízlés szerint
kb fél dl almaecet (a színe miatt választottam inkább a balzsamecetet, de szójaszósszal is működik, az a lényeg, hogy puhítsa, bontsa a rostokat)
Ha nem balzsamecetet használsz kell bele valami édes, lehet méz, cukor, hogy színt adjon pluszban. 
Zárható jénai vagy egy öntöttvas tál.

Elkészítés:
A húst átmossuk, majd megszárítjuk, végül besózzuk. Öntöttvas tálam van, abban hevítettem kacsazsírt néhány percig a tűzhelyen, várjuk, meg, hogy jó forró legyen az edény. A húst tegyük rá, ne piszkáljuk kb másfél percig. Utána fordítsuk meg. Szórjuk mellé a zsiradékba a felvágott fokhagymát, gyömbért. Öntsük le az ecettel. Toljuk be lefedve a sütőbe. Nem elég, ha alufóliázunk, kell a tetőből áradó meleg, illetve nem hagyja, hogy elillanjon a pára.
200 fokos sütőben süssük 40 percig, fordítsuk át, még 20 percig párolódjon lefedve.   
Kukkantsunk bele, egy villával nézzük meg, a húsnak szét kell esnie szálakra, olyan puha, ekkor jó.
Próbáljuk megfordítani és ha akarunk rápirítani, akkor tegyük, ha jó így, akkor pihentessük tálalásig, ilyenkor visszaszívja a kiadott nedveket a hús. A legjobb langyosan.
A köretről: sárgaborsó főzelékre tettem, de el tudom képzelni, milyen finom sütőtökkel, vagy céklával, amik kiegészítik és tovább fokozzák a különlegességét. A krumpli és rizs snassz ide.
  
 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája