Ildi túrós kockája
A következő recept megcáfolta azt, hogy mennyire finom lehet számomra egy túrós, gyümölcsös süti. Alapvetően a gyümölcsöket a leginkább a fáról letépve, ott és akkor szeretem enni. Nálam nem játszik olyan nagy sikerre egy gyümölcsös jégkrém, vagy amire az van ráírva xy ízű.
A feldolgozás adhat hozzá értéket, nagyszerűen kiegészítő fűszereket, de már más. Amennyire finom tud lenni egy süteményben, nem tesz hozzá ahhoz az értékhez, amit a frissessége ad nekem.
Ez a sütemény azért annyira jó, mert a gyümölcsből beivódó nedvesség, az ízek, nem kisülnek belőle, hanem beivódnak a tésztába.
Anyukámtól kaptam a receptet, ő cseresznyével csinálta, amikor az volt érésben, de nekem a sárgabarackból sohasem elég, amikor szezonja van!
Amikor elkészítettem szombat délután majdnem elsírtam magam, mert nem akart a tészta összeállni, arra gondoltam, valami rosszul lett megadva a receptben és belemértem. De ne aggódjatok, amilyen trutymós, olyan finom lesz megsütve!
A szaftosságot az a túró adja, amit beleraktam. Gyümölcs kell bele jócskán (nyáron dobálják az ember után, ha nem egzotikumot akarsz, hanem idény növényt), fél kila túró, hatalmas adag lesz belőle egy igazi nagy tepsivel és nem lapos kis szeletkék, hanem durr bele, alig bírod majd kivenni a sütőből a súlya miatt.
Hozzávalók:
Tészta:
5 dl/300 g liszt
2 dl / 170 g cukor
1 csom vaniliás cukor
1 csom sütőpor
2 tojás (szétválasztva)
2 dl olaj
2 dl tej
Túrós réteg:
500 g túró
3 evk cukor
1 csom vaniliás cukor
2 tojás
1 citrom sárga héja
+ 500 g akármilyen gyümölcs a tetejére.
Elkészítés:
Állítsuk össze a túrós réteget, hogy keveredjenek az ízei amíg a többit elintézzük, tegyük a hűtőbe pihenni, felhasználásig. A tészta elkészítése is ilyen bonyolult.
A tojásokat válasszuk szét, a fehérjéket tegyük külön. A többi hozzávalót keverjük össze, az a 2 dl olaj alig akar majd elkeveredni, de ne adjuk fel, segítsünk rá egy kis robotgéppel. Azután verjük fel a tojások fehérjét habbá, keményre és adagoljuk nagy theátrális mozdulatokkal a sűrű tésztához, hogy lazítsa.
Állíthatjuk össze a sütit.
Sütőpapírral béleltem ki egy nagy gáztepsit, aminek volt mélysége is, kb. 5-6 cm. Belső méretei: 33x34 cm
Ráöntöttem a tésztát, szétkentem. Ráadagoltam a túrót, úgy ahogy próbáltam egyenletesen rákenni. Eloszlattam a gyümölcsdarabokat a legtetején és egy kanál cukrot rápöcögtettem, hogy rákaramellizálódjon.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem, légkeveréses módon. A sütit beleegyensúlyoztam és 30-40 percig sütöttem, a végén tűpróbával ellenőriztem.
Hűtöttem volna én teljesen, de langyosan már nem bírtam tovább, meg kellett kezdenem egy kóstolóval, nagyon jó lett!
Sajnos tud töredezni, nem olyan könnyű szeletelni, épp a szaftossága miatt, de fogadjátok el és egyetek még belőle.