Somlyó dombtól innen és vissza, tiszteletadás a somlói galuskának
Gyerekkorom visszasejlik erre az édességre, amikor a családommal egy fárasztó nagyvárosban végigkutyagolt nap végén bementünk az akkor még erősen cocialaista érát idéző cukrászda-presszóba, a Csokonai színház mögött megbújó kis utcasarkon: ez volt a Kismandula. Üveglappal fedték az asztalokat, hogy a magamfajta fölöttébb ügyes kezű gyerekek se kapjanak tockost, ha véletlenül kiöntik a kólát. Szerencsére ilyen megtorlás sohasem kerülhetett volna sor. Ablakait függöny választotta el az elhaladók pillantásaitól. Most sem értem azt az üzletpolitikát, ami a látni és látszani akarást felhasználva az embereket kirakati üvegek mögé pászítja. Bizonyára, ha azokat zavarná az, hogy kéretlen közönség bámul bele a kávéjukba, akkor más választanának. Most is a tyúk vagy a tojás esetével állunk szemben. De a drága, somlói őnagyságára visszatérve. Ahány konyha, annyiféle somlói. Ettem már csokoládé pudinggal készültet, keserű kakaós krémmel készültet, olyat ami félig fehér, fé