A 15 perces túrógombócról és egyebekről


Sziasztok!
Mindenek előtt Boldog Új évet kívánok minden kedves olvasómnak! Hajtottunk egyet a naptárban, na bumm. Tudjátok, itt nem az új naptár számít, hanem az a plusz amit beleteszel, új életet lehet kezdeni az év legátlagosabb napján is, te vagy a teremtője az új lehetőségeknek.
Gondolhatnátok, mi ez a motivációs guru baromság, írd már le azt a receptet, mert éhes a család!
Örömmel tudatom, hogy a bejegyzéseimet most már a körablakom alatt írom, amihez 10 körömmel ragaszkodtam, ami a férjem szerint hatalmas plusz terhet rótt rá, mert minden szakág szidta miatta, de most már ő is szereti.
Beköltöztünk, mindig napsütés van, világos terek és egy ropogó, pattogó kályha, amit esténként rituálisan begyújtok, mert szeretem (meg kicsit piromán is vagyok).
Karácsonykor kipróbáltam, betoltam a felső sütő részbe egy egész kacsát, megsütötte, utána a köretet a juhtúrós krumpli gáncát, majd melegen tartotta a köreteket és legvégül éjszakára beraktam kísérletképp egy almát a kb. 50 fokos lehűlő kályhába, reggelre megaszalta. Szerintem jól ki fogom használni.  
Z. legújabb kedvenc elfoglaltsága, hogy vagy a lábán, vagy rolleren, vagy az apa-paci nyakában végig rohan számtalan körön a házban, folyosón le, kanapét megkerülve.
Még az utolsó, előző lakásban töltött napok egyikén jött haza P., a következő instrukcióval: - Most számolnom kell, 15 perc múlva kijövök ebédelni, azután estig mérek.  
 Ez egy jólfésült háziasszonynak már felhívás, hogy kezdje melegíteni a kész ebédet, de én sohasem voltam egy ilyen fazon. Akkor érkeztem haza valahonnan, biztos a műkörmöstől, vagy a plázából.
Nem, nem, franc sem emlékszik, lehet hogy együtt érkeztünk haza a férjemmel, mert elintéztünk valamit.
A lényeg, valahonnan komolyabb ebédnek tűnő élelmiszert kellett feltálalnom neki, levest, meg másodikat, mint a menzán.
A levest még reggel megfőztem egy szabad fél órában, a másodiknak túrógombócot gondoltam, de akkor még szó sem volt ilyen tempóról. Mert tudjátok, a túrógombóc könnyű recept, de vannak benne lépések, amik időbe telnek, (pihentetés, kifőzés) max 30 percre lehet lehozni a teljes folyamatot. Nekem annyi nem volt.
Ilyenkor írod be a keresőbe az étel neve mellé: gyors!
Esetemben nagybetűkkel is írhattam volna, mert kiabáltam hogy, DE K€rva GYORSAN!
De az internet bugyrai most is kilöktek magukból egy receptet, - azóta úgy tűnt el, mintha nem lett volna, így nem tudom a forrást megadni, ismeretlenül mondok hálát - ami tényleg elkészült mire kellett és a férjem miután betolt belőle kb. 8-at megjegyezte: ez jobb, mint amit anyukád csinál.  
Tisztában vagyok a saját érdemeimmel és újító szellememmel a konyhában, de akit a magyar Martha Stewart pottyantott erre a világra, annak ez nagy dicséret.

Nem is húzom tovább az agyatokat, itt a recept:
kb. 20-25 darab lesz belőle.  Ki mekkorára szereti gyúrni.

Hozzávalók:
5 evk búzadara
1,5 dl tej
30 dkg túró
2 evk cukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer)
fél citrom sárga héja
néhány csepp citromlé
vaníliás cukor
kekszmorzsa, zsemlemorzsa a tetejére

Elkészítés:
Főzzünk egy sűrű tejbegrízt a gríz és a tej felhasználásával, ez néhány perc alatt megvan. Tegyük félre, addig pirítsuk meg a morzsát kevés zsiradékon. A hűlögető grízbe keverjük bele a cukrot, a vaníliát, a citromlevet és héjat. Végül a túrót, adjuk hozzá.
Kicsit húzzon meg, hogy gombócolható tésztát kapjunk. Vízes kézzel gyúrjuk meg a gombócokat és hempergessük a morzsába.
Khm.. kész.
Adjunk mellé tejfölt és baracklekvárt.
Jó étvágyat hozzá. 


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája