Kókuszos darázsfészek

Sziasztok!
Kényszerpihenőre lettem fogva, nem szabad hangokat kiadnom mozognom és megreccsentenem a parkettát, mert egy kíváncsi és aludni nem akaró kis hang kiszól a másik szobából: - Anya, mit csinálsz?
Amíg nem alszik gondoltam, leírok egy receptet. Anyukám egy receptjét.
Általánosságban elmondhatom magamról és az életem eseményeiről, hogy mindig találok magamnak új kihívásokat, amik gondolkodásra késztetnek, célok elérésére.
Néhány hónapja egy verőfényes októberi napon alig pólóban ettem életem első kardinális szeletét, szerelem volt első kóstolásra, mert mindig tartottam a tojáshabos dolgoktól. De az könnyed volt, krémes a tejszín miatt és harsogó a beletöltött narancs dzsem réteg miatt. Azóta rá vagyok kattanva, hogy begyűjtsem azokat a recepteket, amik hasonlóak lehetnek. A darázsfészek egy hamvas kezdő szint aki tojásfehérjével akar bánni, épp nekem való tanuló recept, jól jött, hogy ismerkedjem az anyaggal.
Ezt a süteményt tegnap kellett megcsinálnom, gondoltam leírom ide is. Nagy klasszikus nálunk, régi öreg recept, amit random el lehet készíteni, de mivel egy kelt tésztáról beszélünk, nehezebb emészteni, így érdemes a hidegebb hónapokra hagyni.
Ebből a mennyiségből kb. 35- 40 db jön ki, vigyázni kell arra, hogy zárható dobozban tároljuk, mert a száradás nem tesz jót neki, ahogy más sütinek sem.

Hozzávalók:
tészta:
500 g liszt
25 g élesztő     
1 dl tej
kevés cukor

25 dkg zsiradék (margarin, olaj, zsír stb)
4 tojás sárgája

töltelék:
4 tojás fehérje
pár csepp sav (ecet vagy citrom)
150 g porcukor
200 g kókusz
vaníliás cukor, vagy aroma

Elkészítés:
A tészta:
A lisztben morzsoljuk el a szobahőmérsékletű margarint, sózzuk meg. Közben langyosítsunk tejet, keverjük el benne a cukrot, futtassuk fel az élesztőt.  A tojásokat válasszuk szét, a sárgákat egyenként adjuk a masszához, gyúrjuk át, az edény falától elváló, rugalmas tésztát kell kapnunk. Tegyük félre letakarva pihenni meleg helyre 20 percre.
A töltelék:
A tojásfehérjét kezdjük el felverni, lassanként adjuk hozzá a cukrot, a vaníliát, csöppentsük bele a citromot. 8-10 percig kavarni kell, hogy szép kemény habja legyen, ha már tartja a formáját minden kavarásnál és a keverő lapátot felemelve hegyes marad a teteje, kész. Öntsük bele a kókuszt. Nagy mozdulatokkal keverjük át.
Közben megkelt a tészta. Vágjuk 2 részre.
Nyújtsuk téglalappá. Ha vastagabbra hagyod kevésbé lesz feltekert a csiga. Vékonya nyújtva terülősebben lehet rákenni a kémet, de cserébe, több tekervényed lesz. Te választasz.
A krém felét oszlassuk szét, egészen a szélekig, ne hagyjunk keretet neki, inkább folyjon túl, mint hogy száraz legyen a széle.
Feltekerjük és recés késsel fűrészeljünk egy centi vastag szeleteket. Fektessük egy kisütőpapírozott tepsibe, hagyjunk helyet nekik, 2 ujjnyit minden darab között. Még pihentessük kicsit (15 perc) és végül tegyük be a 180 fokra előmelegített sütőbe. 15 perc alatt elkészül, akkor jó ha a kókusz töltelék teteje megbarnult. A másik felével ugyanúgy járunk el.
Érdemes egymás után elvégezni a 2 rész feltekerését, pihentetését energia hatékonysági szempontból.
Tálalható, jó étvágyat hozzá
 
  
  

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája