Ropogós sült csirkecomb, krémes spenótos tésztával


Az előző bejegyzésben megemlített lábosom, A lábosom társra vágyott, ezért beugrottunk a héten egy másikért, egy nagyon hasznos darabért, amit anyukámtól kaptam, úgy kötöttem ki, hogy öntöttvas legyen és azóta is imádom. Egy olyan darab, ami 50 év múlva is használható.
Igen, az tény és való, hogy nem hátfájós embereknek van kitalálva, eleve az edény megvan kb. 3 kg, e mellé jön a belepakolt kaja, amit sütőből ki és be húzni... szóval oda kell figyelni a drágára.
Ez az étel számomra azért is kedves, mert egy sor spenótot ültettem tavasszal az ajtónk elé és onnantól kezdve el is feledkeztem róla, ez abból a sorból készült. Sok mindent meg akartam és akarok még tenni a baba születése előtt (befőzés saját zöldségből gyümölcsből, lecsó eltevése bográcsból stb.),de ahogy haladunk előre az idővel, egyre inkább érzem, hogy a hasamnak, illetve neki nem jó, ha túl sokat hajolok előre, görnyedek stb. Egy kis paradicsom nem ér ekkora árat.
Annak ellenére, hogy elégé visszafogott az eszközkészletem, szívesen és sokat főzök, mert van egy szuper sütőm, mindenféle funkcióval, amit most tanulok ki, használtan vettük, újonnan nem vennék ilyen komoly darabot. De P. jó helyen beszélt, jó emberhez, akinek épp túl kellett adnia rajta. Itt is az áll, mint a szemételdobós posztban: "This is a beginning of a beautiful friendship".
Kicsit az ételről, amiért elvileg megnyitottad ezt a lapot.
Az alapfelállás, hogy kicsit lepirítjuk a csirkét fűszerekkel, hogy a bőr és a hús ízesedjen. Megfőzzük nagyjából és az utolsó negyed órára betesszük még sülni a sütőbe, hogy a bőre ropogós pergamenné süljön.
A zöldséges résznél egy olyan tésztakészítési eljárást alkalmaztam, ami a nagy vizen túl elég gyakori, gyakran jelenik meg blogokban, receptekben.
Nem a forró vízbe tesszük a tésztát, megfőzzük, leszűrjük és ízesítjük, hanem csinálunk egy fűszeres alapot, abba tesszük a száraz tésztát és annyi vízzel felöntjük, amit fel fog szívni. Veszélyes üzem, mert ha keveset raksz alá, akkor ropogni fog, ha sokat akkor szuttyogni. Amondó vagyok, utólag mindig lehet még beletenni, de az bevált eddig, hogy a száraz tészta súlyának dupláját öntöttem alá.  Egy fél csomag tésztához ami cirka 250 g, jön fél liter víz.

Hozzávalók: (2 személyre készült)
1 kg csirke felsőcomb
3 gerezd fokhagyma

kevés zsiradék
250 g száraztészta (orsótésztát használtam, de más is lehet)
5 dl víz
15 dkg friss parajlevél
1 dl tejföl

Elkészítés:  A csirkecombok bőrét irdaljuk be, a csonttal párhuzamosan a húsba ejtsünk egy bevágást, hogy nehogy nyers maradjon, ha nagyobb darab. Hevítsünk olajat egy lábosban közepes lángon, öntsünk rá egy kk sót és reszeljük bele az első gerezd fokhagymát, keverjük át. Bőrével lefelé helyezzük bele a combokat és süssük át. forgassuk meg néhány perc múlva, fedjük le és vegyük takarékra a lángot és 15 percig maradjon is így, természetesen felügyelettel, mert néha át kell forgatni.
Vegyük ki a combokat, csipet sóval sózzuk át és 200 fokra tegyük a sütőbe, felül sütéssel, légkeveréssel további 15-20 percre, utána pihenhetnek.
Fent a tűzhelyen megmaradt a szaft és nekünk nincs más dolgunk, mint hogy a száraz tésztát beletegyük és felöntsük a vízzel. Hideggel is jó, forróval is. A tészta fel fogja szívni az ízeket, sózzuk utána, reszeljük bele a másik 2 gerezd fokhagymát és a főzés utolsó fázisában keverjük bele a parajleveleket és a tejfölt. Eleinte elkezd sűrűsödni, amikor kevéske lé van alatta, ellenőrizzük le, átpuhult e, akkor zárjuk el a tüzet és hagyjuk pihenni lefedve.
Viszonylag hamar elkészül, nem volt az egész folyamat 45 perc és nagyon jót ettünk belőle. 
       
Megsúgom, nekem a tészta volt a kedvenc. 
.     

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája