Last minute karácsonyfa dísz recept

Sziasztok!
Bár a hétvégén a családom karácsonyfája már állt, ugyanis a testvérem születésnapjának az az egyik sarokpontja, hogy fel legyen díszítve.
Nekünk magunknak nincs karácsonyfánk, addig nem akarunk egy szegény fát (ami igen lassú növésű) sem megölni azért a pár napért, amíg nálunk szikkadhat a lakásban január 6-ig. Számomra az a legszomorúbb, ahogy a decemberi lakás fénypontja néhány nap múlva úgy várja a szemetes autót, mint egy lecsupaszított, kisemmizett roncs, amitől minden bőrt lehúztak. 

Csinálom itt a szentséget és a jó hangulatot igaz? Ne haragudjatok érte, az örömben nekem ez az üröm. Tudom egy csúfság vagyok, hogy ilyen piszkosul leegyszerűsítve beszélek erről mellőzve a vallási és spirituális hátterét. Lássuk be, a legtöbben, nem gondolunk ezekre a dolgokra, mikor hazavisszük.
Hiszen jó az illata, hangulatos, én sem vagyok fából. Mennyire favicc volt ez az utóbbi. Még rosszabb, inkább abbahagyom.
Ha úgy döntöttetek, hogy örömet szereztek a családnak egy csinos fenyő hazahozásával, akkor ajánlom figyelmetekbe azt a díszt, amely ócsó, nagyszerű illatot csempész a lakásba és újra felhasználható jövőre (és környezet barát is) mégis úgy néz ki, mintha mézeskalácsot sütöttetek volna.
Csináld, ne vedd, bevezető, miért érdemes inkább meggyúrni: A hétvégén a férjjel és anyóssal (én nem úgy mondom ki ezt a szót mint az anyós viccek, hanem örömmel és szeretettel) bemerészkedtünk a madaras hiperbe, aminél úgy számoltuk, hogy a nagy alaptetület és városszéli elhelyezkedés kevesebb embert gyűjt, mint a többi kereskedelmi egység.
Ennek ellenére, úgy jöttünk el, hogy némi élelmiszeren felül a karácsonyi projectet nem sikerült abszolválni, egy kicsit sem.
A fő ok, amiért így döntöttünk, hogy nem veszünk semmilyen dekort, ajándékot ecetera: minden TÚL csillogó, túl sok, túl mű.
A leginkább ez a karácsonyfa díszekre vonatkozott. Ha nem akartál diszkógömböket vásárolni a fádra, akkor az első ízlésesebb darabok belekerültek 3-400 forintba. Igen, tudom miért vagyok ilyen sóher.
- Vegyél belőle 10-et 15-öt és még mindig olyan kopasz a fád. Gondolom, hogy ha megengeded magadnak a stílusos díszeket, akkor nem fogsz akciós szaloncukrot venni, hanem valami márkásat.
- Ok, hogy ez tetszik, de egy évben durván 2 hetet látod összesen.
- Épp az ilyen értelmetlen kiadások akadályoznak meg abban, amit el akarsz érni hosszútávon, mert az érzelmi befolyásolság miatt egy láthatatlan kéz lehúzza a nullákat a bankszámládról, úgy hogy az életminőséged nem tud még egy szinttel feljebb lépni.

A fentebb megfogalmazott gondolatok miatt szeretném, ha hónod alá vennéd a kamrából azt a néhány hozzávalót és együtt, vagy magadban elkészítenéd ezeket a díszeket a fára.
Ha jobban szereted a csillámot, akkor szórj a tésztába, vagy fesd le olyan festékkel a végeredményt. Szimpatikus, hogy a puritánság nem kötelező, minden rugalmas.

Lényegében só liszt gyurma, karácsonyi ízzel.
Amikor elkezdtem keresgetni a külföldi, amerikai blogokon képzeljétek, találtam egy olyan változatot, aminek a szilárd alapja, a tömegét almaszósz adja, ahhoz kell keverni 1 csészényi (!) őrölt fahéjat. Gejl.
Itt kelet közép európában nem életszerű egy ilyen recept, így maradt az első változat. Ha bizgerálja az alma illata a fantáziád, akkor vegyél alma illatú illóolajat és csöppents bele.

Hozzávalók:
1 csésze fehérliszt = 128 g
1 csésze só = 273 g
1/2 csésze víz = 118 ml
2 evk. őrölt fahéj = 7,8 g x2 ha a pontosság  mindenek felett
+ alma illatú illóolaj

Elkészítés: A száraz hozzávalókat mérjük ki egy tálba, vagy egyből a deszkára. képezzünk fészket a közepén. A vízet öntsük bele, keverjük el. Gyúrjuk át és nyújtható.
A fenti recept elkészült darabjait szellős helyen hagyjuk pihenni egy napot. Cserépkályha tulajonosok abszolút előnyben a szárításkor, nekik szerintem elegendő az idő harmada.
Beledugdosós díszeknél száradás előtt, dekorálás teljes száradás után.     

Eszközök: kiszúró formák, szívószál a lyukasztáshoz, gyúródeszka, nyújtófa, szalagok a felfűzéshez stb .
Díszítés: szemesbors, szegfűszeg, csillám, gombok, ragasztó, ragasztópisztoly, kókuszreszelék, kirstálycukor, festék stb.

Egy tipp: Ha egy kiszúróforma tetszik, de nincs olyan otthon, akkor fém kólás dobozból lehet hajtogatni, kivágsz egy 2-3 cm szeletet hengerből. Van egy szalagod. megnézed mekkora és milyen bonyolult alakzatot akarsz és meghajtogatod. A végét cellux-al rögzíted. A széleket előtte be kell hajtani, hogy nem vágjanak meg.
Persze az is megoldás, ha sablont vágsz ki amit körberajzolsz késsel. 

Képek forrásai: http://treasureinanearthenvessel.blogspot.hu/2014/12/cinnamon-salt-dough-ornaments.html
pinterest.com
  
  


 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája