Belülről átmelegító sütőtök leves


A múltkor hallottam egy olyan vicces megszólalást egy rádióműsorban, amikor 2 meglett férfi azon elmélkedett, hogy a leves annyira nem étel, hogy amikor a második fogást feltálalják, az emberek önkéntelenül, másodjára is "Jó étvágyat!" kívánnak egymásnak.
Ez a leves inkább megágyaz, de semmiképp sem egy kis léként gondolni rá.
Kaptunk több liternyi, tömör sütőtök pürét. Megehettük volna magában, de kellett valamit csinálni vele, a pinterest ontja magából a sütirecepteket. Az sajnos nem készült belőle, levesként hasznosult, volt olyan nap, hogy az volt az egész napi ételem, lenmaggal, dióval, fahéjjal.
Minden tisztítónap aranyat ér a decemberi zabálások előtt.

Téli sütőtök leves
Hozzávalók:
- 1/2  liternyi sütőtök püré
 - 1 tk őrölt fahéj
- 4 szem szegfűszeg
- frissen reszelt gyömbér (ha tényleg egzotikumra vágyunk, erős aroma, amúgy nem kötelező, fontolva haladó családok asztalára elég az első 2 íz) 
- 1 evk méz
- csipetnyi só 
- 6-8 dl víz, 
Díszítéshez: dió, tejszínhab, esetleg mákszemek, vagy lenmag

A tökpüré készülhet főzéssel, előzőleg megpucolt zöldségből, utólag botmixerrel összedúrva, nem érdemes a főzőlevet a sok vitaminnal együtt leönteni róla. Vagy akár korábban megsütött tök kikaparásával és összedolgozásával. Mindkét esetben a kész pürét addig öntjük fel forró vízzel, alacsony lángon főzve, amíg a számunkra megfelelő sűrűséget kapjuk, kinek mi az ízlése.
A fűszereket belekeverjük és várunk kicsit, amíg épp felrottyan a forrásban, akkor lekapcsolhatjuk és tálalásra kész. A mézet akkor keverjük bele, mikor már hűlt valamennyit.
Ez nem is recept olyan csodálatosan egyszerű.
  

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája