Barnarizzsel töltött kápia paprika

Első találkozásom ezzel a növénnyel és aha élménnyel főztem, ugyanis 28 évesen jöttem rá, hogy a pritamin paprika és a kápia, csupán formai eltérésekkel rendelkezik. Meg persze árban sem egyenlő súlycsoport.
Gyerek koromban sohasem ettünk ilyet, de a tudatlanságom nem tarthatott örökké.
Barna rizst is tegnap ettem először életemben. Amíg szezon lesz, addig néhányszor még előveszem ezt a fogást, mert meglepően finom. Tegnap este későn értünk haza, ez a szegény ember rendelt nekünk vacsorát, de amíg kiszállították, addig elkészült ez is, isteni illatokat eregetett a konyha környékén. A pizzafutár nézhetett, hogy milyen fura szerzetek vagyunk, hogy vacsorát főzök, miközben jön a felmentés.
Másnapra jó kis ebéd lett, bár sanszos volt, hogy kieszem a tölteléket még betöltés előtt. Csorog a nyálam a déli szünetig.
Minden a rizzsel kezdődik. Mielőtt nekikezdünk a fogásnak, rakjuk fel főni 3x-os vízben. Mivel fél óra a főzési ideje, legyünk takarékosak, főzzünk nagyobb mennyiséget és 2 fogásra elegendő rizs lesz. 1-2 napig lehet hűtőben tárolni.
Egy kettő decis pohárral főztem tegnap, az egy literes kis lábos, majdnem a pereméig duzzadt.

Hozzávalók:
4 db kápia paprika
15 dkg barnarizs ( megfőzött súly)
1 csapott evk NaCl
1 szál sárgarépa
1 gerezd fokhagyma
1 tk curry (mindent életre kelt)
10 dkg darált marhahús (kiszakadt a hahotától a hentes, hogy ezzel mit akarok főzni)
1 tk zsír, olaj
1 fej vöröshagyma
2 kis paradicsom (mert a hűtőben voltak, szaftossá teszik a rizst)

Elkészítés:
A darált húst kevés zsírral pirítsuk át egy forró serpenyőben, úgy, hogy kérget kapjon. Adjuk hozzá a felkockázott hagymát, a paradicsomot darabokban, és az apróra vágott, vagy zöldséghámozóval kapott vékony lapokat, szeleteket a répából. Látványos és hamar átsül. 
Sózzuk meg, adjuk hozzá a curry-t. Keverjük bele a rizst. Pirítsuk egy két percig.
A paprikának skalpoljuk meg a csumáját és emeljük ki a belső fehér szálaival együtt. Vágjuk keresztet a hegyes végére.
Töltsük meg a rizses töltelékkel és vékonyan olajozzuk be a paprika külső héját. Fektessük egymás mellé őket egy sütő tálban.
20 percig magas hőmérsékleten süssük, míg a paprikák össze nem esnek.





 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája