Majdnem őszi malac-oldalas, fűszeres szilva kompóttal

A héten egyismerős megjegyezte, hogy a felesége olyan eltökélt, elszánt háziasszony, hogy esti hazaérkezése után, fáradtan is nekiáll főzni. Minden nap. Amikor ezt hallottam, már második napja éltünk szendvicsen és pizzán. Nem a lustaság teszi, egyszerűen a munka utáni, lefekvést megelőző 4 órát, valahogy nincs kedvem főzéssel tölteni, persze így is előfordul.
De most szombat van, megengedhetünk magunknak egy lassan készült, szaftos sültet. Jelen esetben malacoldalast. Kibontásnál lepődtem meg, nem gondoltam, hogy ezt külön kell kihangsúlyozni, de vessek magamra, miért sietek bevásárláskor. A kedves hentesfiú elfelejtette közölni, hogy a bordák hosszában, nem keresztben futnak végig a húsban, felvágása machétával, vagy hentes bárddal....punktum, egyben sült. 


Ennek ellenére nagyon finom lett a végeredmény, még sütöttem, pörzsöltem volna lassú tűzön, de mindketten az órák óta a felszálló illatokban tettük a dolgunkat, persze, hogy alig vártuk. Nem árulok zsákbamacskát, nehéz étel. Ahogy apukám jellemezte a múltkori slambucot: olyan tömény, hogy pár óra múlva egymás fejét fogjuk eltolni a csaptól.

Hozzávalók:
1 kg oldalas
1 tk só
kevés őrölt bors
0,5 dl balzsamecet
3 evk mustár
1 evk méz
1 dl víz
Elkészítés:
A húst alaposan mossuk át, a bőrt irdaljuk be, majd tegyük a sütőtálba. A többi hozzávalót keverjük össze, öntsük rá a húsra, forgassuk át benne, hogy mindenhol érje. A bőrbe szúrjunk 2 szegfűszeget, ez az íz belefő a főző lébe, megízesíti, de csak kicsit.
Fedjük le alufóliával és kezdjük el sütni, alacsony lángon.
Eltelik 25 perc, fordítsuk meg, fedjük le, tegyük vissza a sütőbe. ezt addig ismételjük, amíg azt nem látjuk a kedves kis malacon, hogy a belseje is átsült, nem nyers. Honnan tudjuk? Onnan, hogy a külseje elkezd színesedni, felvenni egy gyönyörű mogyorószín árnyalatot. Ilyenkor mondjuk azt, hogy kitakarjuk és elkezdjük szabadon sütni. Innen számítva 45 perc, hogy kész legyen. Közben gyakran forgassuk, nagyjából 10 percenként. Mielőtt kivesszük és tálaljuk, az utolsó 10 percet nagyobb lángon süssük, ez legyen a bőre, ami az irdalások mentén felpöndörödik és ropog. Fontos a marketing, még egy egyszerű ebédnél is. Pontosan ezt  a pöndörödést nem vártuk meg, de így is szép volt. A párom háromszor szedett.

Szilva kompót:
Hozzávalók, 2 főre:
8 db szilva
1 kk fahéj
4 db szegfűszeg
4 dl víz
1 csipet só
1 evk méz

 Magozzuk ki a szilvát, a fűszerekkel tegyük a főzőedénybe. Forrás után, főzzük kb. 5 percig lefedve, majd kapcsoljuk le a tűzet és tálalásig rá se nézzünk. 

    

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája