Karácsony-massza

Vége és kérem, minden úgy ment mint a karikacsapás. Öröm a köbön, mindenki ajándéka időben eljutott a gazdájához. Nèztük a fényeket, eltelve a szentestei halászlétől. Mosolyok és másik szobába száműzött fotel, amit a fenyőfa dúrt ki a helyéről.
Telnek a napok, mindjárt szilveszter, a hűtőnk még most kezd el fellélegezni a kievett maradékok súlya alól. Vicces és olyan dekadens egész nap zserbót és töltött káposztát, halászlét, kacsasültet...minden olyat megenni, amivel a család megörvendeztetett minket.
Mikor hazaértünk az ünnep után, úgy éreztem magam, mint az a vállalkozó szellemű utazó, aki az egész otthonát be akarja pakolni a bőröndjébe, ráül, hogy becipzározhassa azt. Így kellett bepakolni a mélyhűtőt: ha beraktam valamit, a többi 2 fiókot fogni kellett, hogy  ki ne nyíljon. Jómódunk és ellátásunk határtalan. Ma reggel már úgy felbátorodott a gyomrunk, hogy 2012-őt egy "Zsibis" lángossal búcsúztattuk az év utolsó vasárnapját.
Viszont megsütöttem az utóbbi 2 hónap kedvenc kekszét, aminek receptjét kedves barátnőmtől kaptam. Hálás köszönet! Olyan massza ez ami mindent elnyel, diót, mogyorót, kakaót, brutálisan feldarabolt csokinyuszit, mikulást, szaloncukrot, aszalt gyümölcsöt.....akármit, amit süteménybe/re raknánk.

Bőség: dió, szaloncukor és néhány kocka csoki

Zabpelyhes keksz
1 tojás
10 dkg cukor (nekem csak 5)
15 dkg margarin olvasztva
15 dkg natúr zabpehely 
10 dkg liszt
kevés só, 1 tk fahéj
10 dkg dió, csokoládé aprítva.
fél csomag sütőpor

A hozzávalókat keverjük össze, hagyjuk fél órát pihenni, majd teáskanállal halmokat formálunk, szétosztjuk a sütőpapíros tepsiben egymástól 5 cm-re. 20 percig süssük, ezalatt a halmok megnőnek, összeállnak. Trükkösen akkor kell kivenni a sütőből őket, amikor a teteje kezd megkeményedni, viszont a széle még nem kezd barnulni, az azt jelenti, hogy megégett.  
Kivétel után, hagyjuk pihenni pár percet, ez a záloga annak, hogy egybe szedjük le a papírról.

Nemcsak szebb, még finomabb is mint a "jó reggelt" keksz.



Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája